Våre turfavoritter

Her har vi samlet våre favoritter. Et innside tips til deg som kommer som gjest til Rosfjord fra alle oss som jobber her ute. Spør oss gjerne når du om hva vi anbefaler akkurat i det tidspunktet du er her hos oss.

Våre korte turfavoritter

Strandpromenaden

Med fokus på livet i fjæra Tur langs stranden som er tilrettelagt for rullestol. Her er det satt fokus på livet i fjæra, les informasjonsskiltene langs stranden for å lære mer. Tur retur er promenaden på ca 2km. Hammeren - med fokus på tresorter. Ta en avstikker fra promenaden og kom opp i skogen og lær mer om tresorter. Her er det tilrettelagt med benker og bålplasser (bruk kun bålpannene for grilling og bål). Helt opp på toppen er det kjempefin utsikt utover fjorden. Perfekt tur for familien.

Månen

- som vi kaller den ligger like ovenfor hotellet, og er en av Lyngdals fineste turer! Legg merke til alle de spesielle flyttsteinene fra istiden som har ligget i ca 1500år urørt i de mest spesielle posisjoner. Mye stigning opp til ca 200moh. Hele rundturen er ca 4km lang på skogsvei. Ta turen ut til begge utsiktspunktene, og husk kamera. Beiteområde for kyr på sommerstid - lukk portene etter dere og hold naturen ren!

Skrelia

– en unik naturperle og er virkelig et av tur-høydepunktene. Det er kun 350 meter over havet, men gir klare assosiasjoner til høyere fjellområder. Her kan du ta turen på blankskurte berg, med en foss som renner flere hunder meter nedover fjellet. Når du står på toppen av Skrelifossen og la øynene følge fossesløret fra snaufjell til ytterste fjord, får du en utrolig utsikt. Her møtes fjell og hav! Det er lettgått fjellterreng, med flere små vann som innbyder til bading og lek eller fisking.

Epledalen

En liten og vakker kjøretur eller båttur unna hotellet ligger idylliske Epledalen. Et friluftsområde med mange fasiliteter hvor du kan kjøre helt fram. Stort gressområde, sandstrand og brygge. Sandvollyballbane, rusjebane, gapahuk, toaletter og flott grillplass.

Skuldra

Denne vakre turstien er en del av stinettet ute i Austad som ligger en 5 minutter kjøretur unna hotellet. Kort rundtur på 2,5 km i kystheilandskapet mellom Austad og Epledalen med flotte utsiktspunkt. Stien følger gamle gårdsveier langs gamle steinmurer og opp på det åpne heiområdet Skuldra. Helt i starten av stien ligger det to ganske intakte jorplehus (jorple er potet på lyngdalsk). Turen er skiltet og merket.

Jurtoppen

Dagsturer med litt utfordringer

Brufjell

Flott utsikt og mektig natur ytterst i Agder. Utganspunktet er vakre Roligheten ved Åna-Sira. Det er flere stier opp, med middels og krevende vanskelighetsgrad, stien bør gås når det er tørt fjell. Få med dere turen ned til Brufjellhålene, en via ferrata som fører ned til et fantastisk naturfenomen. Bildet du tar fra disse formasjonene blir definitivt på årets sommeroppsummering. Ta med badetøy og nyt en svømmetur på den vakre rullesteinsstranda Sandvika før du går hjem.

Kyststien

Dette burde etter vår mening vært en av Norges «må-gå» stier. En helt unik sti langs kysten på Lista som er merket og skiltet slik at du kan gå fra uthavna Loshavn langs alle de vakre strendene til Lista Fyr. Etter fyret går du videre i et mer kupert terreng, blant annet over «Vondestien». Stien er i overkant av 25 km, og kan tas etappevis eller i ett strekk.  

Kongeveien

En gammel ridevei som ble kongelig postvei i 1793. Navnet kommer av at kongens menn hadde tilsyn med utbedring og vedlikehold. Det er mange tydelige spor av dette langs stien; både steinmurer, tørrmurte stikkrenner og ei steinhellebru. Turen går på gamle stier med varierende underlag. Totalt er den på nesten 25 km, men kan tas etappevis.

Instavennlige steder

Månen

- som vi kaller den ligger like ovenfor hotellet, og er en av Lyngdals fineste turer! Legg merke til alle de spesielle flyttsteinene fra istiden som har ligget i ca 1500år urørt i de mest spesielle posisjoner. Mye stigning opp til ca 200moh. Hele rundturen er ca 4km lang på skogsvei. Ta turen ut til begge utsiktspunktene, og husk kamera. Beiteområde for kyr på sommerstid - lukk portene etter dere og hold naturen ren!

Solnedgangsplassen

Denne fine plassen ble ryddet av den yngre garde av vertskapet når det var hjemmeskole under coronatiden. Hurra for sånne skoleprosjekter. Nå har det blitt en fantastisk plass i nærhet til stranda med fin benk, badeplass og hengekøye. Ta med noe godt i glasset og nyt de siste solstrålene sammen med noen du er glad i eller alene. Runsa som de har montert på toppen av fjellet utgjør et vakkert motiv i solnedgang.

Hammeren

Rett ved hotellet - rett opp fra promenaden finner du Hammeren. Kom deg opp i skogen og lær mer om tresorter. Her er det tilrettelagt med benker og bålplasser (bruk kun bålpannene for grilling og bål). Helt opp på toppen er det kjempefin utsikt utover fjorden. Perfekt liten, nær-tur for familien.

Piren

Langs strandpromenaden ligger vår gjestebrygge og badebrygge. Den er vårt mest brukt bildemotiv. Når du stuper uti, når sola går ned i fjorden, når du fisker krabbe. Favorittplass for mange gjester.

Dissa/Ronsa/Husken

En runserunde på stranda er både befriende og gjør seg godt på bilde – gøy for store og små.

Våre Badefavoritter

(etter en dag på stranden)

Åtlandsfossen

I Lyngdal har vi et flott badeanlegg i Sørlandbadet, men visste du at vi også har naturlige vannrutsjebaner? Ved E39 vest for Lyngdal ligger Åtlandsfossen, nær den gamle hovedveien. Her finner du blankskurte svaberg og store kulper med en fossende elv som innbyr til mye moro for både små og store. Et perfekt sted for et kveldsbad etter en lang dag på stranden!

Ramsfjordvannet

Breiva

En liten sykkeltur unna hotellet – eller kjøretur finner du Lyngdals kanksje mest populære badeplass i ferskvann. Parkeringsplass på stor gresslette, og en flott badekulp i elva som passer for bade små og store barn. Hopp fra tretoppene, ta en dusj i fossen eller bare nyt det kjølende vannet på grunna.